De Eerste Kamer heeft het wetsvoorstel voor registratie- en kentekenplicht van trekkers en apk-plicht voor trekkers die harder dan 40 gaan goedgekeurd. Dat betekent dat vanaf 2025 alle trekkers moeten zijn geregistreerd. Dankzij lobby van de NFO zijn pluktreintjes en hoogwerkers vrijgesteld van de registratieplicht. Voor pluktreintjes geldt dit in de periode van 1 juli tot en met 30 november. Voor hoogwerkers geldt een maximumsnelheid van 6 km per uur. Ook machines en heftrucks die niet breder zijn dan 130 cm en worden gebruikt voor onder andere maaien en onkruid bestrijden en die geen aanhangwagen trekken zijn vrijgesteld.
Zoals ook geldt voor andere voertuigcategorieën hoeven landbouwvoertuigen die niet op de openbare weg komen, niet geregistreerd te worden. Als alleen over de weg wordt gereden voor bijvoorbeeld onderhoud of reparatie, kan gebruikgemaakt worden van een handelaarskenteken.
Het wetsvoorstel werd eind januari 2020 al aangenomen door de Tweede Kamer en werd afgelopen week door de Eerste Kamer als hamerstuk goedgekeurd. PVV, FVD en SGP lieten daarbij wel aantekenen, dat als er een stemming zou zijn geweest, dat zij tegen gestemd zouden hebben.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 mei 2020 - 16:05