De NFO kijkt terug op een zeer geslaagde editie van de Zeeuwse Fruitteeltdag. Ruim 1.100 bezoekers wisten de weg naar de Zeelandhallen in Goes te vinden op 26 januari. Dat waren enkele honderden bezoekers meer dan tijdens de laatste editie in 2019. Ook het aantal standhouders was met 75 groot. Een gemoedelijk sfeer en veel gelegenheid tot gesprek maakte dat de beurs zowel voor bezoekers als voor de aanwezige bedrijven een positief evenement was. In Fruitteelt leest u aanstaande vrijdag een uitgebreid verslag van de beurs. Hier alvast een korte vooruitblik op het artikel en een foto-overzicht.

Een belangrijk thema, zeker in Zeeland, is het efficiënt omgaan met het beschikbare water. Leveranciers als VGB Watertechniek, Meeuwse.nl en Agrowing gaan dan ook steeds verder in het optimaliseren van systemen. Frans Walhout van Agrowing: “Het is niet zozeer dat de techniek die we leveren nieuw is, maar we baseren de watergift steeds vaker op het aanwezige vocht in de bodem, de weersomstandigheden en het groeistadium. Data verzamelen gaat een steeds grotere rol spelen, zodat we daarop gaan sturen. Ook buffering van water – ondergronds en bovengronds en middels stuwtjes – krijgt steeds meer aandacht.”

Kevin Hensen is de opvolger van Theo Heesakkers bij VGB Watertechniek. Hij toonde op de beurs de nieuwe besturingscomputer, waarmee eenvoudig alle inkomende data van bijvoorbeeld vochtsensoren gekoppeld wordt aan de besturing van de watergift. Uiteraard is dit alles op afstand regelbaar. Komend seizoen gaat ook een pilot van start in samenwerking van Delphy waarbij de watergift volledig automatisch op behoefte geregeld wordt.

Pepijn Hopmans met de nieuwe container met druppelunit van Meeuwse.nl. Dankzij de modulaire opbouw is het nog eenvoudiger om afhankelijk van de wensen van de klant bepaalde modules in het systeem toe te voegen. Verder is Meeuwse.nl bezig met de ontwikkeling van een eigen app, waarmee de watergift gestuurd kan worden. En er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van een eigen vochtsensor.

De nachtvorstventilator van FrostFans was een blikvanger op de beurs.

In de stand van Abemec was het effect van de pulserende pwm-doppen goed zichtbaar in de met blacklight verlichte bak.

Kleine aanpassingen op de Ladurner, een verende taster en een loopwiel met profiel geven beter werkgemak.

Schulp toonde haar brede assortiment sappen, met extra aandacht voor de Krachtsappen die een positieve werking hebben op de gezondheid.

Omroep Zeeland maakte filmopnames tijdens de beurs.

 

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 31 januari 2023 - 16:57