De Munckhof drierijen spuit van Munckhof Fruit Tech Innovators heeft al sinds 2018 een erkenning in de 99% DRT-klasse. Dat neemt niet weg dat Munckhof de machine blijft vernieuwen en voorzien van de nieuwste technische mogelijkheden. Tijdens een demonstratie afgelopen jaar bij Eric Huids in het Zuid-Limburgse Vilt werden de nieuwste snufjes gedemonstreerd.
Huids heeft sinds april 2020 de VariMAS drierijen boomgaardspuit in gebruik. De drierijige spuitmachine met variabele luchtafgifte van Huids is via ISOBUS aan zijn Fendt-trekker verbonden. De trekker en spuitmachine kunnen zowel via het Topcon-scherm in de trekker als via Agromanager aangestuurd worden, zoals het instellen van de rijsnelheid, de spuitdruk en de spuitafgifte (l/ha). Het Topcon-systeem bepaalt tevens de gps-locatie op 2 cm nauwkeurig, zodat exact bekend is waar de spuitcombinatie zich bevind.

Plaatsspecifiek spuiten

Met de nieuwe techniek richt Munckhof zich op plaatsspecifiek behandelen. Telers kunnen tot op boomniveau hun spuitstrategie bepalen. Erik Huids laat hiervoor met een drone opnames van zijn boomgaard maken. Aan de hand van de opnames bepaalt hij met zijn teeltadviseur zijn spuitstrategie voor bijvoorbeeld de perenknopkever, bloesem- en fruitdunnen, ziektedetectie en groeiregulering tot op boomniveau. Plaatsspecifiek kan worden aangegeven of en met welke hoeveelheid er wordt gespoten. Bij bestrijding van bijvoorbeeld de perenknopkever kan hierdoor wel 90% middel en dus kosten worden bespaard.

De extra joystick naast de originele Fendt-joystick in de tractor geeft een meer ergonomische bediening van de hydrauliek en spuitdoppen van de spuitmachine.

Onder andere Aurea Imaging kan de beeldkaart omzetten naar digitale taakkaarten die in het spuitsysteem van Munckhof worden ingevoerd. De Munckhof spuit voert daarna volledig automatisch de spuitstrategie voor elke zone uit. Zie ook: ‘Samenwerking Munckhof en Agromanager’.

Lage spuitdruk en toerental
Huids rijdt tijdens het spuiten circa 7,5 km/uur met een spuitvolume van 200 tot 300 liter per hectare bij een spuitdruk van 5 bar en 300 toeren per minuut op de aftakas. Zowel de spuitdruk als het toerental zijn lager dan de gebruikelijke 7 bar en 400 toeren op de aftakas en bespaart daarmee brandstof. Bovendien zijn de spuitdruppels hierdoor groter. Grotere druppels veroorzaken minder spuitdrift en vliegen minder snel door de rij heen. Het VariMAS-systeem corrigeert ook de luchthoeveelheid per spuitboom. Spuitdoppen die tegen de wind in spuiten krijgen meer luchtondersteuning doordat de kleppen van de uitblaasopeningen wijder opengaan. Bij met de wind mee spuitende doppen sluiten de kleppen deels of helemaal.
In de toekomst legt Munckhof Fruit Tech Innovators samen met de Duitse spuitcomputerfabrikant Müller-Elektronik zich ook op het precisiespuiten middels pwm-spuitdoppen toe. Aan de spuitdoppen gekoppelde sensoren bepalen dan afhankelijk van de bladmassa de afgifte per boom.
Een andere mogelijkheid waar Munckhof aan werkt is het koppelen van spuitgegevens aan de oogstgegevens die met de Pluk-O-Trak verzameld worden.

Kogeltrekhaak en gedwongen knikdissel
Andere specificaties die Huids op zijn machine heeft is de kogeltrekhaak (K80) in plaats van de standaard trekhaak. Deze wordt steeds vaker toegepast, zeker bij grotere (meerrijige) boomgaardspuiten en is vergelijkbaar met de koppeling tussen een auto en aanhangwagen. Een K80-koppeling is stabieler dan de veelgebruikte gatenbalk in de hefinrichting en is veiliger voor de aftakas.
Onder de knikdissel van de tandemasspuitmachines zit diagonaal een stang – gedwongen knikdissel – die ervoor zorgt dat de spuitmachine beter spoorvolgend is en kleine bochten kan nemen. Daarnaast zorgt de gedwongen knikdissel dat de aftakas op beide uiteinden scharniert in plaats van alleen bij de spuitmachine.

Verder kan de achteras hydraulisch star of in de zweefstand worden gezet. In de zweefstand stuurt de achteras door de weerstand van de wielen automatisch mee in de bochten waardoor de tandemas minder wringt op de bodem. De achteras is hydraulisch in breedte verstelbaar.

Arjan de Bruine, freelance vakredacteur, fruitteelt@nfofruit.nl

 Provincie Limburg en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling
Huids heeft de VariMAS 3 Rijen Boomgaardspuit van Munckhof Fruit Tech Innovators aangeschaft met steun van de Provincie Limburg en het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling (ELFPO). Hiermee laat het ELFPO zien dat Europa investeert in zijn platteland. Inmiddels heeft Huids ook subsidie voor de drierijenspuit aangevraagd bij het Plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).

 

Dit bericht is geplaatst op donderdag 11 maart 2021 - 14:44