Fruittelers in het gebied rond Batlow hebben een druk jaar achter de rug. Na de bosbranden van vorig jaar zijn boomgaarden opnieuw aangeplant en beter brandbestendig gemaakt. De bosbranden in januari 2020 legden duizenden appelbomen rondom Batlow in as. Op het bedrijf van Ian Cathels alleen al verbrandden 20.000 appelbomen.
Inmiddels heeft hij al een groot deel van de boomgaarden – met hulp van overheidsgeld – opnieuw ingeplant. “We hebben de situatie geëvalueerd en nagedacht hoe we beter kunnen omgaan met een dergelijke noodsituatie in de toekomst”, vertelt Cathels op abc.net.au. Bij herinplant houdt hij nu ruimere afstanden tot het omringende bos aan en ruimt hij gras- en bermmaaisel vaker op, zodat zijn boomgaard beter beschermd is tegen overslaand vuur. Ook investeerde hij in mobiele brandblusapparatuur en installeerde hij nieuwe watertanks op zijn terrein.
“De bosbrand heeft ons tien jaar terug in de tijd gezet. Hopelijk krijgen we zo’n brand nooit meer, maar nu zijn we wel beter voorbereid”, aldus Cathels.

Naast de branden speelde ook de coronacrisis hem het afgelopen jaar parten. Vanwege de strenge regelgeving komen er minder arbeidsmigranten naar Australië. Cathels investeerde daarom in twee plukbandenmachines om meer oogstcapaciteit te hebben. In plaats van met ladders en plukzakken te werken, oogstten de plukkers nu met de machine, wat de plukprestatie verbeterde.

Lees meer op abc.net.au.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 10 juni 2021 - 16:42