Bij het invoeren van een bespuiting in het registratieprogramma direct een indruk krijgen van de impact die deze bespuiting heeft op nuttigen. Pcfruit heeft een model ontwikkeld dat fruittelers inzicht geeft in de impact van bespuitingen op natuurlijke vijanden. Deze impactmeter is nu nog niet praktijkrijp, maar zal geïmplementeerd worden in de EVA-app, waarmee Belgische telers hun spuitregistratie kunnen bijhouden. Tim Beliën van pcfruit: “We zijn aan het kijken of we de EVA-app ook kunnen aanpassen aan Nederlandse registraties en willen de app en impactmeter ook verder uitrollen naar andere landen binnen Europa.”
In de impactmeter is alle beschikbare informatie over levenscycli van nuttigen, weersinvloeden, het effect van middelen op nuttigen en de afbraak van middelen samengebracht. Zodra een teler een bespuiting invoert, geeft de impactmeter het effect op de nuttigen weer. “Vlak na een behandeling zal de wijzer het verst doorslaan en na verloop van tijd afnemen. Telers kunnen dan zelf in hun spuitplanning spelen met de parameters om te zien of er andere producten of tijdstippen zijn die voordeliger zijn voor de instandhouding van natuurlijke vijanden, zodat hun rol in de bestrijding van plagen en ziekten steeds groter wordt”, aldus Beliën.

De online impactmeter kreeg half november tijdens een officiële uitreiking de Phytofar Instituut Professionele prijs 2019. Deze prijs, in de vorm van een cheque ter waarde van 7.500 euro, wordt tweejaarlijks toegekend aan innoverend onderzoek door een onafhankelijke Wetenschappelijke Raad die streeft naar duurzame landbouw.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 november 2019 - 19:31