Italië verwacht dit jaar minder peren te oogsten dan afgelopen jaar. Conference en Abate Fetel kenden een matige bloei en zetting. Williams bloeide normaal, maar had een bovengemiddelde rui. Daarnaast daalt ook het areaal van deze perenrassen. Het Italiaanse fruitseizoen wordt tot nu toe gekenmerkt door sterke temperatuurschommelingen. In maart waren er zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar en was er weinig regen tot eind april, gevolgd door de maand mei met juist veel regen en lagere temperaturen. De afgelopen maand waren de temperaturen goed en telers hopen op een goede vruchtmaat.
Tijdens het Interpera-congres dat vorige week in Tours, Frankrijk, plaatsvond gaf Sara Ruiz Chacón van AFRUCAT een overzicht van de stand van zaken in de perenteelt in Zuid-Europa.
Spanje heeft nog steeds te maken met een dalend perenareaal. Het land verwacht een iets lagere tot normale productie. Ongeveer 5% van de productie heeft vorstschade (ringen) opgelopen vanwege nachtvorst tijdens de bloei.
Ook in Frankrijk hadden sommige gebieden te maken met nachtvorst. Alles wijst op dit moment op een lagere perenproductie, behalve bij het ras Conference. Franse telers verwachten met 32.000 ton 3 procent met Conference-peren te plukken dan in 2018.
Vanuit Portugal wordt een iets (2,4%; 145.000 ton) hogere productie Rocha-peren verwacht dan vorig jaar.

Het Interpera-congres wordt volgend jaar in Nederland gehouden. DPA gaat dit congres organiseren. De Interpera 2019 vond van 25 tot en met 27 juni in Tours, Frankrijk plaats.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 juli 2019 - 19:36