De Technische Commissie Techniekbeoordeling (TCT) heeft de Lochmann tweerijen tunnelspuit en de Lochmann dwarsstroomspuit met Air Closing System voor op- en zijwaartse bespuiting in de fruitteelt opgenomen in de DRT-lijst. Van der Linden Fruitteelt Machines heeft in de afgelopen twee jaar geïnvesteerd in onderzoeken en heeft deze erkenningen aangevraagd.

Met beide spuitmachines kan de spuitdriftreductie bij de juiste instelling of gebruik fors verlaagd worden.

Lochmann tweerijen tunnelspuit
Op basis van onderzoek is deze spuit met 90% reducerende doppen in gedeeld in de DRT-klasse 99%.

Lochmann dwarsstroomspuit
Bij deze spuit zijn meerdere aanvullingen nodig voor de indeling in de DRT-klasse 97,5%. Dit zijn:
– spuitdoppen uit ten minste DRD-klasse 90%;
– lage luchtinstelling op de tandwielkast van de spuit;
– toerental op aftakas maximaal 300 rpm;
– het Air Closing System (ACS) te gebruiken als volgt:
– bij bespuiting van buitenste drie bomenrijen langs alle randen van het perceel is de klep van de luchtondersteuning naar buiten het perceel 80% dicht;
– bij bespuiting van laatste bomenrij vanaf rijpad gelegen tussen deze bomenrij en rand van het perceel zijn de naar de buitenzijde van het perceel gerichte spuitdoppen en klep van de luchtondersteuning afgesloten/dicht (geldt voor alle perceelranden);
– rijsnelheid maximaal 8 km/uur.

Bekijk voor alle gegevens en afbeeldingen de bijbehorende informatiebladen; zie informatieblad 10 Lochmann tweerijentunnelspuit en informatieblad 11 Lochmann dwarsstroomspuit. Deze bladen zijn ook te vinden op helpdeskwater.nl.

In deze informatiebladen staat een beschrijving van de kenmerken en eigenschappen van de spuittechnieken, de werking daarvan en de randvoorwaarden en instellingen voor het gebruik van deze spuittechnieken, zodat de beoogde driftreductie ook daadwerkelijk wordt behaald.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 juli 2019 - 19:35