“Het is niet te rechtvaardigen dat voedsel verloren gaat, of het nu is in de keten of bij de consument thuis”, vindt minister Carola Schouten. Ze ging de afgelopen periode in gesprek met allerlei ketenpartijen om voedselverspilling tegen te gaan. Aanleiding was het onverkoopbaar worden van producten als gevolg van de droogte in 2018. De gesprekken hebben een aanpak in drie sporen opgeleverd:

  • ZLTO gaat deze zomer verder met de actie #hetezomeroogst. Ondernemers uit het hele land met partijen onverkoopbare producten kunnen zich aanmelden bij de informatielijn van hun regionale LTO-organisatie en de initiatiefnemers zullen vervolgens een bestemming proberen te vinden voor deze producten.
  • Er zijn gesprekken geweest met supermarkten en twee rondetafelgesprekken met alle ketenpartijen waarin een gezamenlijke verantwoordelijkheid werd gedeeld. Daarnaast heeft WUR gekeken naar de cosmetische aspecten in de EU-handelsnormen en de mogelijke afschaffing daarvan. Op basis van dit WUR-onderzoek wil Schouten bij de Europese Commissie aandringen op het verruimen van bepaalde eisen.
  • Tot slot wil Schouten ontwikkeling van duurzame en structurele oplossingen via het programma DuurzaamDoor. Bijvoorbeeld in de vorm van een marktplaats voor reststromen en een tool voor telers om te kunnen anticiperen op onverwachte omstandigheden.

Bron: rijksoverheid.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 9 juli 2019 - 18:11