Koken en bakken met Nederlandse peren


Nu er overal verse peren beschikbaar zijn, worden ook koks weer geïnspireerd om peren in allerlei gerechten te gebruiken. Felix Wilbrink van De Telegraaf had een kooksessie met Hollands Wild waarin de smaken van Conference-peer en gans opnieuw mooi samen kwamen. En het maandblad Landleven ging naar het Nationaal Perendiner waar ruim twintig gerechtjes met stoofpeer werden geserveerd. Voorafgaand aan het diner presenteerde de Noordelijke Pomologische Vereniging een tentoonstelling van oude stoofperenrassen en was er een smaaktest. Een duidelijke uitkomst was er niet, maar het Winterlouwtje, de Kamperveen en de Winterjan werden wel zo lekker gevonden dat Slowfood Nederland ze heeft opgenomen in de Ark van de Smaak, om deze rassen veilig te stellen voor de toekomst. (Het Nationaal Perendiner vond overigens al plaats in november 2018, maar publicatie van het artikel was onlangs in het novembernummer van Landleven 2019.)

Lees het artikel in Landleven.

Lees het artikel in De Telegraaf: