In grote delen van Europa is het de afgelopen twee nachten koud geweest. Vooral afgelopen nacht kwamen veel fruittelers in actie om te beregenen of om hun gewas met vuurpotten te beschermen. In Nederland werd de laagste temperatuur gemeten door weerstation Woensdrecht (-6,1 °C). Op andere locaties varieerde de temperatuur van net onder het vriespunt tot -3 °C. Afhankelijk van de van de temperatuur en de gevoeligheid van het gewas, besloten telers of de beregening ingeschakeld werd. In de afweging wel of niet beregenen speelde voor sommige telers ook de geplande hoeveelheid trekkerwerk mee. Het is na alle regen immers net droog genoeg om overal te kunnen rijden en beregening zou de boel weer extra nat maken. Toch zal voor de meeste telers de minimumtemperatuur uiteindelijk de doorslag hebben gegeven.

Informeer uw achterban over de nachtvorst
Via het FRUITVOORUIT.NL is informatie beschikbaar over het hoe en waarom van nachtvorstbestrijding. Deel dit via social media en informeer uw achterban over wat er speelt binnen de fruitsector. Klik hier voor de informatie die u kunt delen.

Ook elders in Europa werd het behoorlijk koud. Van het Alte Land tot Südtirol en van Polen tot België zakte te temperatuur onder het vriespunt, maar het koudst werd het in Polen met temperaturen tot zo’n -10 °C. Op Facebook werd in een bericht zelfs een temperatuur van -14,6 °C gedeeld. Vooral de harde wind en aangevoerde koude maakten deze nachtvorst extra lastig te bestrijden.

Ook komende nacht wordt nog behoorlijke vorst afgegeven. De nacht van woensdag op donderdag zal het kwik op veel plaatsen ook nog onder het vriespunt dalen en daarna is het weer even gedaan met de nachtvorst.

Pruimenbloesem beschermen tegen nachtvorst in West-Brabant

In Flevoland werd gisteren ook al beregend

Situatie in Polen afgelopen nacht

In Griekenland kregen de kersen nog een pak sneeuw

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 24 maart 2020 - 17:06