Dit jaar worden in Nederland naar verwachting minder appels geplukt dan vorig jaar (-14%), terwijl de totale perenoogst vergelijkbaar is met die in 2019. De Nederlandse oogstraming komt uit 234 miljoen kilo appels en 373 miljoen kilo peren. De oogstraming van appels komt vergeleken met een vol jaar nu uit op een behang van 75%. Dit blijkt uit informatie van NFO en GroentenFruit Huis op basis van de werkgroep Oogstraming die vanochtend plaatsvond.
Door goede weersomstandigheden is sprake van een regelmatig groeiseizoen en een  kwalitatief goede oogst. Vanaf medio augustus is de nieuwe oogst van appels en peren beschikbaar en kan de consument weer genieten van de smakelijke nieuwe oogst.

 

*) In de werkgroep oogstraming zijn vertegenwoordigd: NFO, GroentenFruit Huis en CBS. De werkgroep wordt geadviseerd door Delphy, die metingen verrichtte bij bedrijven verspreid over het hele land van 8-21 juli dit jaar

Appel
Appels worden dit jaar geteeld op 6.200 hectare, zoals blijkt uit cijfers van CBS. Dit is drie procent lager dan vorig jaar. Elstar is met een aandeel van bijna 45 procent in Nederland verreweg de meest geteelde appel. Dit jaar wordt naar verwachting 90 miljoen kilo Elstar geoogst ten opzichte van 109 miljoen kilo vorig jaar. Het tweede ras is Jonagold (incl. Jonagored) waarbij uitgegaan wordt van 52 miljoen kilo.

Peren
De perenteelt vindt in Nederland plaats op 10.100 hectare. Hiermee is het oppervlak vergelijkbaar met vorig jaar. De oogst van Conference, goed voor driekwart van de Nederlandse perenoogst, is geraamd op 281 miljoen kilo. Op afstand volgen Doyenné du Comice en Beurré Alexander Lucas als meest geteelde perenrassen waarbij wordt uitgegaan van 27 miljoen kilo en 26 miljoen kilo.

Vanmiddag is er een gezamenlijk persbericht uitgegaan, klik hier


Tijdens het online Prognosfruit congres op 6 augustus worden de Europese oogstramingen bekend gemaakt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 23 juli 2020 - 15:36