Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) adviseert boeren en tuinders niet te oogsten in de nabijheid van bomen met de eikenprocessierups. Veehouders wordt al langer geadviseerd de dieren niet in delen van de weide te laten lopen waar eikenprocessierupsen voorkomen in naastgelegen eiken. Brandharen van de rups kunnen ernstige irritaties aan de huid, maar ook in de mond en luchtwegen veroorzaken.
Het KAD heeft voor de oogst van gewassen een grens van 20 meter binnen de nabijheid van de eikenprocessierups aangegeven, maar deze richtlijn is een indicatie. “Wij treffen soms ook vrij hoge concentraties brandharen aan op oogst en teeltgrond vijftig tot honderd meter van besmette eikenbomen”, zegt KAD-directeur Bastiaan Meerburg op nieuweoogst.nl. Een algemene norm voor de hele land- en tuinbouw is moeilijk te formuleren. “Dit hangt per situatie af van de hoeveelheid besmette eikenbomen die naast of in de buurt van percelen staan.”
Het KAD is door landbouwminister Carola Schouten aangewezen als landelijk centrum voor de eikenprocessierups nu de plaag dit jaar zo groot is.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 juli 2019 - 19:30