Een team van het Leuvense Centrum voor Microbiologie werkt samen met het Amerikaanse Stixfresh aan een sticker die de houdbaarheid van fruit met twee weken zou kunnen verlengen. De sticker bevat aan de niet-klevende kant een coating die bestaat uit stoffen die na verdamping het kiemen van schimmelsporen kan voorkomen. Daardoor wordt rotting van fruit met zeker twee weken vertraagd.
In de coating is een mix van plantenextracten verwerkt en juist aan de samenstelling hiervan wordt nog gesleuteld. Stixfresh testte de sticker in Maleisië op papaya’s. De resultaten zijn veelbelovend, maar nog niet consistent genoeg, aldus Peter van Dijck van het Centrum voor Microbiologie. De plantenextracten bestaan uit veel componenten, die in de natuur per dag van samenstelling kunnen wisselen. Het Centrum voor Microbiologie heeft de kennis in huis om Stixfresh als beginnend bedrijf verder te helpen met het verder analyseren van de plantenextracten en het selecteren van de componenten die verantwoordelijk zijn voor het schimmelwerend effect. Voor verder onderzoek hebben de bedrijven 450.000 euro subsidie van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen binnengehaald. In eerst instantie richten de bedrijven zich op de ontwikkeling van stickers voor appel, peer, avocado en citrusvruchten.|
Bron: tijd.be

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 2 juli 2019 - 19:32