Vanwege de coronapandemie zal de Nieuw-Zeelandse appelexport dit jaar iets lager uitvallen dan in 2019, terwijl een iets grotere oogst werd verwacht. Alan Pollard, voorzitter van NZ Apples and Pears, verwacht dat het geen heel goed jaar wordt, maar zeker ook niet slecht.
Op het moment van zijn uitspraak op applesandpears.nz, eind april, was een kwart van de Nieuw-Zeelandse appels geoogst, maar inmiddels zijn de meeste appels in het midden (Hawkes Bay en Nelson) en zuiden (Central Otago) ook geplukt.

Een geluk voor de Nieuw-Zeelandse telers was dat op het moment van de volledige lockdown, op 25 maart, de meeste plukkers al in het land waren. De coronamaatregelen beperken vooral de werkzaamheden in de pakstations, die op dit moment op 50 à 95% van de capaciteit draaien.
Voor de export liggen er nog wel logistieke uitdagingen, omdat niet alle schepen al varen en sommige havens nog gesloten zijn. Goed nieuws is dat China, de tweede exportmarkt voor Nieuw-Zeelandse appels, de grenzen weer geopend heeft. Een grote verandering is wel dat voorheen veel appels op markten verkocht werden, terwijl de handel nu vooral via de retail verloopt, omdat veel markten nog gesloten zijn. Er is ook een verschuiving naar meer online aankopen. Export naar India, Vietnam en Taiwan is nog niet mogelijk.

 

Dit bericht is geplaatst op woensdag 27 mei 2020 - 09:07