Vorige week kwamen Poolse fruittelers in actie op om te protesteren tegen de voorgenomen prijsverlagingen door supermarkten. Eén van de ketens zou de inkoopprijzen van appels al verlaagd hebben naar € 0,13 per kg. De contractprijzen zouden tot juni gelden. Nu vanwege het embargo van Wit-Rusland, ook geen appels naar dit buurland kunnen worden uitgevoerd, wordt de situatie voor veel Poolse telers nijpend.
Tijdens het protest bij een distributiecentrum sprak de voorzitter van de Poolse Fruittelers Vereniging Mirosław Maliszewski de aanwezigen toe: “De prijzen van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, productiemiddelen  en energie stijgen en de prijzen van fruit dalen. Voor ons betekent dit dat we over een paar maanden geen geld meer hebben om te investeren in de productie voor het nieuwe seizoen.”
Met zijn toespraak wil de Maliszewski inkopers van supermarktketens ervan overtuigen dat er met deze prijzen zware verliezen worden geleden. De kostprijs van Poolse appels ligt op € 0,22, zonder bewaarkosten meegerekend.
Hij riep ook de overheid op om in te grijpen en fruitteeltbedrijven niet failliet te laten gaan.

Vertegenwoordigers van de keten Biedronka gaan donderdag in gesprek met de fruitsector.

Foto: sadyogrody.pl

Dit bericht is geplaatst op donderdag 3 februari 2022 - 15:10