Haneman Biofruit in Winssen mag zich vanaf aanstaande zaterdag, 20 augustus, officieel ‘Hofleverancier’ noemen. Het bedrijf bestaat dit jaar honderd jaar.

Volgens Toine Janssen, die het bedrijf samen runt met Jeanette Litjens, was het lange tijd spannend of het predicaat zou worden toegekend. “Hofleverancier, dat word je niet zomaar”, vertelt hij. “Je moet enorm veel gegevens indienen, alle ins en outs van je bedrijf delen. Ook krijg je bezoek van de Arbeidsinspectie en bemoeien onder meer de Commissaris van de Koning en de ministeries van Financiën en Economische Zaken zich ermee. De Koning geeft uiteindelijk de doorslag. Wij begonnen vol goede moed, maar gingen twijfelen toen we hoorden dat andere bedrijven – die naar ons idee minstens net zo goed bezig zijn – waren afgewezen. Eind juli zat het verlossende bericht in de mail; we krijgen het predicaat toegekend. Op 20 augustus wordt de oorkonde officieel aan ons overhandigd door de burgemeester van de gemeente Beuningen.”

De teler, die circa 25 hectare biologische appels en peren heeft, ziet het predicaat niet alleen als een erkenning voor het familiebedrijf, maar voor de gehele fruitteeltsector. “De agrarische sector, en ook de fruitteelt, wordt ondergewaardeerd in ons land. Consumenten vinden het heel normaal dat er iedere dag een vers appeltje in de supermarkt ligt, hebben geen idee hoeveel inspanningen dit kost. Eigenlijk verdient iedere fruitteler het om Hofleverancier te worden!”

Janssen verwacht niet dat het predicaat hem meteen een meerprijs zal opleveren. “Maar het is zonder meer positief voor de uitstraling van je bedrijf en je positie in de maatschappij. En dat is ook wat waard.”

Haneman Biofruit viert het honderdjarig bestaan aanstaande zondag, 21 augustus, met een open dag, van 11. 00 tot 16.00 uur. Het bedrijf ligt aan de Molenstraat 40 in Winssen.

Foto: Haneman Biofruit

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 16 augustus 2022 - 14:03