Prinsjesdag 2022 is achter de rug. Een berg aan plannen en maatregelen werd gepresenteerd. De Werkgeverslijn zette de belangrijkste afspraken voor werkgevers op een rij. Let op: het gaat hierbij om regeringsvoorstellen waar het parlement nog over moet beslissen. Hierdoor kunnen sommige plannen er uiteindelijk toch anders uitzien, alhoewel dat niet waarschijnlijk is.

  1. Verhoging wettelijk minimumloon

Het wettelijk minimumloon gaat flink omhoog. Op 1 januari 2023 zal het minimumloon meteen met 10,15 procent stijgen. Eerder werd aangekondigd dat het minimumloon in drie stappen van 2,5 procent omhoog zou gaan. Nu gaat het dus een stuk sneller. Uitkeringen die gekoppeld zijn aan het minimumloon – zoals de AOW, bijstand en de Wajong – gaan hierdoor ook omhoog. Deze loonstijging zal ook gevolgen hebben voor de loongebouwen in de agrarische cao’s.

  1. Hogere reiskostenvergoeding

De onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer wordt aangepast. Deze vergoeding bedroeg lange tijd 19 cent per kilometer. Dit wordt 21 cent per kilometer vanaf 1 januari 2023. In 2024 mag u zelfs 22 cent per kilometer onbelast vergoeden. De reden voor de stijging is vooral de oplopende benzineprijs.

  1. Meer thuiswerkvergoeding

In 2023 mag u werknemers die thuiswerken een vergoeding geven van 2,13 euro per dag. Hierover hoeft u geen loonbelasting te betalen. Dit is een kleine stijging ten opzichte van de huidige regeling van 2 euro per dag. Let op! Als werkgever moet u kiezen welke van de twee vergoedingen u toepast: óf de thuiswerkkostenvergoeding óf de reiskostenvergoeding. Werknemers mogen niet beide vergoedingen ontvangen per werkdag.

  1. Verhoging vrije ruimte WKR

De vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR) gaat per 1 januari 2023 omhoog, waarschijnlijk naar 1,92 procent over de eerste 400.000 euro van de fiscale loonsom. Daardoor kunt u werknemers meer cadeaus en vergoedingen geven zonder dat u daar loonbelasting over hoeft te betalen.

  1. Lagere bijdrage ZVW

De Zorgverzekeringswet (ZVW) valt in 2023 goedkoper uit voor werkgevers. De bijdrage ZVW daalt namelijk van 6,75 procent naar 6,68 procent. Het maximumbijdrageloon, waarover u de bijdrage ZVW berekent, stijgt wel. Naar verwachting zal dit komend jaar 66.952 euro zijn. In 2022 is dit nog 59.706 euro.

  1. Hogere arbeidskorting en lagere belasting voor werknemers

Het kabinet trekt 500 miljoen euro uit voor de verhoging van de arbeidskorting. Hierdoor houden werknemers meer netto loon over. Het is een van de maatregelen die worden genomen om de koopkracht in Nederland weer verder op gang te krijgen. De maximale arbeidskorting in 2023 is 5.052 euro. Daarnaast wordt de 1e schijf inkomstenbelasting opgerekt naar € 73.031. De geheven inkomstenbelasting wordt verlaagd van 37,07% naar 36,93%. Werkgevers merken dit verschil niet, maar voor werknemers betekent het dat ze er netto op vooruit zullen gaan.

Bron: Werkgeverslijn

Dit bericht is geplaatst op donderdag 29 september 2022 - 16:20