De RDW start vanaf 1 september met het versturen van brieven naar eigenaren van (land)bouwvoertuigen die (nog) geen verzekering hebben afgesloten. Ongeveer 80.000 eigenaren van voertuigen zonder geregistreerde verzekering ontvangen gefaseerd een brief met informatie over hun verzekeringsplicht.

Wettelijke kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen
Sinds 1 januari 2022 heeft Nederland een wettelijke kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Daarom moeten (land)bouwvoertuigen voortaan een WA-verzekering hebben. De RDW heeft momenteel ongeveer 750.000 (land)bouwvoertuigen in het kentekenregister staan. Bij ongeveer 200.000 van de 750.000 registraties ligt momenteel geen WA-verzekering vast.

Niet op kenteken verzekerd
Naar verwachting zijn veel voertuigen via een bedrijfspolis of op chassisnummer verzekerd. In de brief vraagt de RDW eigenaars om voertuigen (alsnog) op kenteken te verzekeren. Eigenaren hebben zelf de mogelijkheid om te controleren of hun voertuigen als WA-verzekerd geregistreerd zijn bij de RDW. Dit kan via www.rdw.nl/kentekencheck.

Controle
Vanaf 1 januari 2023 gaat de RDW actief controleren in het kentekenregister of bij een (land)bouwvoertuig een verzekering is geregistreerd. Is een (land)bouwvoertuig na die datum niet als verzekerd geregistreerd? Dan krijgt de eigenaar van het betreffende (land)bouwvoertuig mogelijk een boete van € 400,-.

Bron: rdw.nl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 6 september 2022 - 16:46