Diverse fruitveilingen braken afgelopen jaar omzetrecords: zowel Veiling Zaltbommel als het Belgische BelOrta en de REO Veiling lieten weten in 2023 hogere omzetten te hebben behaald dan ooit tevoren.

Veiling Zaltbommel

De verkoopomzet van Veiling Zaltbommel steeg afgelopen jaar van 61,7 miljoen euro naar 66,5 miljoen euro, zo laat de veiling in een persbericht weten. Dat betekent een groei van ruim 7% ten opzichte van 2022. Volgens de veiling had deze groei eigenlijk nog hoger kunnen uitkomen, op ruim 10%, wanneer afgelopen jaar sprake was geweest van normale weersomstandigheden. “Dat biedt perspectief voor komend seizoen.”

De digitale veilingklok van Veiling Zaltbommel liet afgelopen jaar een groei van ruim 16% zien  “Het nieuwe jaar gaat in het teken staan van toevoegen van nieuwe klanten aan onze digitale klok, de verwachting is om met deze groep begin maart live te kunnen gaan. Om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag, zijn we op zoek naar telers in verschillende productgroepen die hun product ook willen aanbieden op de klok”, zo schrijft de veiling.

Volgens de afzetorganisatie sloten in 2023 ook veel nieuwe telers zich aan bij de veiling, waardoor het areaal en het assortiment groeide in zowel breedte als volume.

BelOrta

Het Belgische BelOrta, dat in 2023 de Belgische Fruitveiling (BFV) overnam en een nieuw sorteercentrum voor appels en peren in gebruik nam, realiseerde afgelopen jaar een productomzet van 626 miljoen euro. In 2022 kwam deze omzet nog uit op ruim 500 miljoen euro. Door de integratie met BFV versterkte BelOrta haar positie op het fruitvlak. BelOrta telt inmiddels 600 fruitprocenten, die samen 200 miljoen kilo peren, 85 miljoen kilo appels, 13 miljoen kilo aardbeien, 6 miljoen kilo zoete kersen en zo’n 3 miljoen kilo aan houtig kleinfruit (framboos, braam, blauwe bes, aal- en kruisbes).

Volgens de veiling verliep het bessen- en zachtfruitseizoen goed. Bij kersen was sprake van iets minder volumes bij vroege kersen en Kordia, maar een eerder normaal aanbod bij Regina. Het kersenseizoen kenmerkte zich verder door hoge aanvangsprijzen, maar vanaf de tweede week van juli kwam er een terugval.

De prijzen voor hardfruit waren in de eerste maanden van het jaar beneden verwachting, laat BelOrta weten. Pas vanaf april ging het beter. Bij de nieuwe oogst kon worden gestart op een lege markt, wat volgens BelOrta zorgde voor een aanzienlijk betere prijsvorming dan in 2022. Ook de kleinere appel- en perenoogst in andere Europese landen droeg hieraan bij.

REO Veiling

De Belgische REO Veiling boekte in 2023 een omzetrecord van bijna 239 miljoen euro. Hiermee werd het vorige record, uit 2021, gebroken; dit lag bijna 20 miljoen euro lager. In vergelijking tot 2022 kwam de omzet 9,4% hoger uit.

Foto: Veiling Zaltbommel

Dit bericht is geplaatst op donderdag 4 januari 2024 - 16:40