Studenten van Hogeschool Inholland ontwikkelen een multifunctioneel robotplatform. Dit platform kan zowel bij het snoeien van perenbomen, het oogsten van broccoli als ziekzoeken van bloembollen gebruikt worden. Deze drie werkzaamheden lijken verschillend maar zijn allemaal arbeidsintensief en tijdrovend.

Olav Wijdenes, techniekstudent aan Hogeschool Inholland, studeert af met het prototype van het rijdende robotplatform. De verwachting is dat dit plaform in het najaar kan worden gebouwd en getest. ‘Ons doel is dat zo’n platform door de boomgaard rijdt en de bomen in beeld brengt met Light Detection And Ranging (Lidar). Met die beelden en de geldende snoeiregels zou het platform de robot kunnen snoeien met een robotarm’, licht Wijdenes toe. ‘Lidar is een technologie die de afstand van in dit geval de platformboom bepaalt met laserpulsen.’

Het platform zou uiteindelijk handmatig snoeien kunnen vervangen. ‘Als je bomen bekijkt met Lidar, dan kun je per boom een 3D-map creëren’, legt Wijdenes uit.

Zijn de bomen met gps geplant, dan kun je de gps-coördinaten van elke boom koppelen aan zo’n 3D-map en een autonoom platform. ‘Dan kun je een robot laten snoeien: waar wel of niet en hoe.

Op Nieuwe Oogst vindt u meer toelichting over de andere toepassingen van het platform.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 30 juni 2022 - 16:45