Wie geïnteresseerd is in de perenteelt en alles er omheen kan vandaag zijn hart ophalen op De Perendag in Krabbendijke. Met een uitgebreid rondleidingenprogramma, machinedemo’s, een bedrijvenmarkt en collega’s om bij te praten is er weer vanalles te beleven.

Een grote publiekstrekker is altijd de machine demonstratie. Onderstaand een foto-overzicht:

Onbemand Go-Tracksysteem op Fendttrekker met KWH-spuitmachine.

Bekijk ook de video.

Zelfrijdende Dominiakspuitmachine.

Onbemand spuiten met techniek van GPX Solutions.

De zelfrijdende spuitmachine Agbot van H.S.S.

Een interessante demo bij de rondleidingen en zeer actueel ging over Groene Gewasbescherming 2030. Gewasbeschermingsspecialist David van de Graaf van Vogelaar Fruitcultures legde uit dat drie jaar geleden het plan is opgevat om op één perceel met 0,6 ha Conference zo groen mogelijk te telen. In gesprek met adviseurs van Van Iperen kregen de ideeën meer vorm en zo mondde dit uit in deze gezamenlijke demo, die mede werd toegelicht door Martin Tolhoek van Van Iperen.

Martin Tolhoek van Van Iperen geeft uitleg bij de demo Groene Gewasbescherming 2030.

“De inzet van groene middelen en biologie zal veel groter worden als de overheidsplannen doorgaan. We willen kijken hoever we kunnen komen met groene middelen, maar grijpen wel in als het uit de hand loopt”, lichtte Van de Graaf toe.

Nu na drie jaar zoveel mogelijk groene middelen wordt ook steeds duidelijker waar de bottlenecks liggen. “De kans op problemen is veel groter als je volledig uitgaat van groene middelen. Het groene schema is inmiddels ook wat aangepast naar residu-arm”, aldus Van de Graaf.

In het kader van een groene aanpak zijn in het eerste jaar roofmijten uitgezet tegen roestmijt. Van Iperen ontwikkelde daarvoor de Biofruitura. Tijdens de demo werd zaagsel verspreid waarin normaal de natuurlijke vijanden zitten. Vanuit een draaiende emmer met gaten worden de natuurlijke bestrijders het gewas in geblazen, met een beetje water uit de spuitdoppen als ondersteuning. De windsnelheid van de spuit is heel laag om de beestjes op de juiste plek in het gewas te krijgen. Bekijk ook de video.

Demo van het verspreiden van natuurlijke vijanden.

Veel belangstelling voor de demo’s.

Ook op De Perendag (stil) boerenprotest.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 30 juni 2022 - 16:46