Landbouwminister Henk Staghouwer maakt zich geen zorgen over de veiligheid van residuen van gewasbeschermingsmiddelen. Staghouwer reageert hiermee op vragen vanuit de kamer over gebruikte ‘landbouwgifcocktails’. Pesticide Action Network (PAN) Nederland stelt in zijn rapport dat het gemiddeld aantal middelenresten op Nederlandse aardappelen, groente en fruit de afgelopen zeven jaar is toegenomen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt toezicht op de maximaal toegestane residuen, ofwel de Maximale Residu Limiet (MRL) op voedsel. Het gemiddeld aantal residuen van bestrijdingsmiddelen is daar geen onderdeel van. Volgens Staghouwer kan er daarom geen betrouwbare conclusie worden getrokken over het gemiddeld aantal residuen van bestrijdingsmiddelen. Het gehele volume aan Nederlandse producten kan bijvoorbeeld niet op basis van de NVWA-gegevens geconcludeerd worden.

Verder laat de LNV-minister weten dat het RIVM en de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa) een methode hebben ontwikkeld om het opstapelende effect van residuen van verschillende middelen te berekenen. Voor twee werkingsmechanismen zijn de gevolgen inmiddels berekend.

Bron: Nieuwe Oogst

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 29 maart 2022 - 11:05