De pruimenoogst loopt vlot bij B en B Fruit in Herveld. Met de laatste late Opal-mutanten die vandaag geplukt worden is de eerste 25% van de oogst eraf. De productie van de Opal viel, afgaande op de verwachtingen, nog iets tegen, maar andere rassen plukken weer iets mee, waardoor de gemiddelde productie rond de 60% van normaal zal uitkomen. Landelijk gezien schat Frederik Bunt de pruimenoogst op 50% van normaal.

Bij B&B Fruit zijn de plukkers vandaag begonnen in de jonge bomen van het ras Jubileum en ook de eerste Monsieur Hâtif worden geplukt. De kwaliteit van de pruimen is goed en ook over de afzet is Bunt tevreden. De verkoop van Nederlandse kersen loopt op zijn eind, wat weer ruimte maakt voor de pruimen. “Er zijn heel veel import nectarines en perziken op de markt, die niet al te duur zijn. Een halve kilo Nederlandse pruimen kost in de winkel net zoveel als 1 kg nectarines of pruimen, maar je merkt dat supermarkten toch ook graag een Hollands product in de schappen willen. Na de kersen zijn dat de pruimen. Positief is dat sommige retailers ook echt willen investeren om Nederlandse pruimen in de schappen te hebben”, aldus Bunt.

Over de prijzen is Bunt tevreden, hoewel er hier en daar wel wat druk op de prijs uitgeoefend wordt. Een goede prijs is dit jaar, met alle gestegen kosten en een halve oogst, ook wel nodig om de teelt rendabel te houden.

Vorig jaar investeerde B&B Fruit in een nieuwe sorteerlijn voor pruimen. Dit jaar is het tweede jaar dat de pruimen op deze lijn worden gesorteerd. “We hebben het afgelopen jaar een boel geleerd. Inmiddels weten we ook dat Opal, vanwege de structuur van het vruchtvlees, niet met een watercamera gesorteerd kan worden. Daarvoor zijn we terug gegaan naar de gewone kleursorteerder. Bij de andere rassen werkt de watercamera wel en kunnen we veel meer afwijkingen automatisch detecteren”, aldus Bunt.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 28 juli 2022 - 16:51