Begin deze week hebben NFO samen met LTO Vollegrondsgroenten een gesprek gehad over PlanetProof met GroentenFruit Huis, als vertegenwoordiger van de handel. “Dit was een pittig gesprek”, blikt NFO-voorzitter Gerard van den Anker terug. “Er is besproken dat wij (red. NFO en LTO) vinden dat de invloed van telers groter moet en dat men allerlei ambities moet gaan bevriezen.” “Er moet rust in de tent komen in plaats van het stapelen van ambities, nieuwe regelgeving en administratieve lasten met de daarbij behorende meerkosten.”
Verder werd in het gesprek “Klip en klaar aangegeven dat telers nooit een meerprijs gaan krijgen voor PlanetProof. De teler moet dus zelf de keuze maken om PlanetProof te blijven voeren of een ander afzetkanaal te kiezen.”
De NFO heeft al langere tijd het standpunt: ‘zonder beloning heeft het keurmerk geen meerwaarde en dus onvoldoende bestaansrecht.’

HAK luid de noodklok
Groenteconcern HAK kwam deze week in het nieuws: over een meerprijs die zij bij enkele producten kunnen realiseren. HAK directeur Timo Hoogeboom maakt zich ook zorgen want landbouwbreed gezien: “Er is best wat weerstand tegen PlanetProof bij boeren, maar dat is begrijpelijk als er niets tegenover staat.” Van den Anker plaatste hierover ook een bericht op zijn Facebookpagina (zie nieuwsfoto). HAK presenteert donderdag zijn maatschappelijk verslag en overhandigt het tevens aan landbouwminister Schouten. In het verslag pleit HAK voor een nieuwe standaard met meer consumptie van groenten en peulvruchten, die lokaal geteeld zijn. “We halen ons voedsel vaak onnodig van te ver weg en we betalen er te weinig voor. Het systeem moet daarom op de schop. Omdat het niet houdbaar is op lange termijn.”

Dit bericht is geplaatst op donderdag 18 juni 2020 - 15:42