Zuid-Limburg is een uniek initiatief rijker. In het voormalig klooster op de Hoogcruts is deze maand een fruitteelt-infocentrum van start gegaan. Vanuit deze historische plek worden voortaan elke zondag en woensdag rondleidingen gegeven op het aangrenzende fruitbedrijf van Wim Notermans.

Met zijn niet aflatende enthousiasme voor de fruitsector was Notermans al langere tijd op zoek naar een mogelijkheid en locatie voor een dergelijk infocentrum. Met steun van de gemeente Margraten en provincie Limburg is het centrum er nu toch gekomen. “We hebben al diverse groepen mogen rondleiden. Ze komen dan om 10 uur aan en krijgen eerst een rondleiding door het gerestaureerde klooster en fruitvlaai met koffie. Daarna vertel ik over de fruitteelt en neem ik de mensen mee naar mijn eigen bedrijf en de hoogstamboomgaard van de kloosterboerderij die al uit 1669 stamt”, vertelt Notermans. De ochtend wordt op deze boerderij, dat tegenwoordig een gemengd landbouwbedrijf met een boerderijcamping is, afgesloten. Daar worden allerlei gerechten met fruit geserveerd.

“Ik had pas vier mannen van begin de zestig die een cadeaubon hadden ontvangen van hun familie voor een rondleiding. Ze waren wel opgegroeid op een landbouwbedrijf, maar daar niet in verder gegaan. Ze waren heel geïnteresseerd. Nu zijn ze van plan in de winter te komen snoeien. Zo werkt het dus ook”, vertelt de fruitteler.

Naast dit initiatief is Notermans vooral bekend als de zingende fruitteler. Met zijn appellied bezoekt hij scholen en koppelt hij deze bezoekjes aan regionale fruitbedrijven. Aan de kinderen vertelt hij over het belang van gezonde voeding en het eten van voldoende fruit. Ook werkt hij aan een aardbeienmusical. Vanwege corona lagen deze activiteiten de laatste tijd stil, maar wanneer het weer mogelijk is wil Notermans ook deze activiteiten weer oppakken.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 8 juli 2021 - 16:47