Conservenfabrikant HAK gaat in overleg met haar leveranciers de komende jaren overschakelen naar PlanetProof, te beginnen bij de Nederlandse rode kool en zuurkool. Deze groenten zullen met ingang van het nieuwe seizoen gecertificeerd zijn. Appels worden in Nederland ingekocht bij Fruitmasters en The Greenery. Omdat beide afzetorganisaties al actief bezig zijn met Planetproof zijn ook de vruchten die HAK inkoopt automatisch gecertificeerd. De appelmoes van HAK bestaat uit een mix van Nederlandse en buitenlandse rassen. “Bij de appels uit andere gebieden zal het nog wel even duren voordat deze Planetproof-gecertificeerd zijn. We proberen dit zo snel mogelijk, maar ik kan nog niet beloven wanneer dit zo zal zijn”, legt inkoopdirecteur Adri den Dekker uit. Over hoe groot het aandeel Nederlandse appels is wil Den Dekker zich niet uitlaten, maar het gaat om een ‘behoorlijk volume’.
In gesprekken met (groente)telers die nu gaande zijn komen de meerkosten voor Planetproof nadrukkelijk aan de orde, zegt Den Dekker. In hoeverre fruittelers daarvan profiteren  is niet duidelijk omdat de inkoop via de afzetorganisaties loopt.
Doel van HAK is alle groenten uit Nederland uiterlijk in 2021 Planetproof-gecertificeerd te hebben.  HAK betrekt het overgrote deel van de groenten binnen een straal van 125 km van de fabriek in Giessen.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 26 februari 2019 - 17:56