Vooruitlopend op het Prognosfruit-congres en in navolging op de Nederlandse oogstraming heeft de redactie de al beschikbare cijfers verzameld. In onderstaand bericht leest u per land wat de verwachtingen zijn.

Italië
Na de extreem lage perenoogst van 2019 is de Italiaanse perenproductie dit jaar nog niet hersteld. Vergeleken met de gemiddelde productie over de jaren 2015-2018 zal de perenproductie in Emilia-Romagna dit jaar 14% lager uitvallen. Telers in deze regio verwachten een totale productie van 424.000 ton. Bij de vroege perenrassen valt de productie nog iets lager uit vanwege vorstschade tijdens de bloeiperiode. Van Abate Fetel wordt een 11% lagere productie (221.000 ton) verwacht.
Van de rassen Conference, Kaiser en Decana is ook het areaal dusdanig afgenomen dat dit effect heeft op de productie. Van Conference wordt een 30% lagere productie (t.o.v. 2015-2018) verwacht in Emilia-Romagna.
De perenproductie in heel Italië zou dit jaar uitkomen op 642.000 ton, een daling van 12% ten opzichte van 2015-2018. Dus circa 100.000 ton minder.

Spanje
Vanuit Spaans Catalonië komen berichten dat de appelproductie dit jaar 16%  en die van peer 7% lager zal uitvallen dan vorig jaar. Dat melden branchevereniging Acufrut en het Catalaanse ministerie van landbouw. Nachtvorsten rond de bloei en zware hagelbuien op 3 juni die 1.450 ha pitfruit beschadigden zijn oorzaak van deze daling. De totale perenproductie uit Catalonië wordt geraamd op 130.990 ton, met voor Conference een daling van 6%. De productie van Ercolina (-21%) en Williams (-11%) lopen nog sterker terug.

België
Vanuit België is er nog geen berichtgeving over de komende oogst. De oogstramingscommissie heeft haar werk al uitgevoerd, maar geeft de primeur aan het Prognosfruit-congres (op 6 augustus) voor presentatie van de cijfers. Bij de NFO komen al wel geluiden binnen van een kleine appeloogst en normale perenoogst.

Polen
Nadelige weersomstandigheden tijdens het eerste deel van het groeiseizoen hebben ervoor gezorgd dat de Poolse appeloogst dit seizoen niet veel hoger zal uitvallen dan de oogst van 2019. Mirosław Maliszewski van de Poolse Fruittelers Organisatie verwacht dat er iets meer appels geoogst kunnen worden, maar zeker minder dan in het recordjaar 2018 (4,8 mln. ton). Agrobiznes verwacht dat er ruim 3 miljoen ton appels geoogst zullen worden (2,7 mln. ton in 2019).
Ook in Polen waren het de nachtvorsten rond de bloei die roet in het eten gooiden. Daarnaast zorgde zware regenval en hagel in juni voor nog meer problemen.
In vergelijking met de andere rassen doet Gala het dit jaar beter. Ook Szampion is de vorst redelijk goed doorgekomen, hoewel er veel kwaliteitsproblemen zijn vanwege de vorst. De situatie bij Jonagold is zeer divers en loopt de situatie uiteen van boomgaarden waar geen oogst is tot een zeer goede opbrengst. Golden Delicious en Idared zijn zwaar getroffen door de vorst.

Polen is alles bepalend voor de EU-appelproductie. Nu daar sprake is van een matige oogst biedt dat uitzicht op een goede prijsvorming.
De beschikbare cijfers laten ook zien dat bij peren waarschijnlijk geen sprake zal zijn van een topoogst.

Bronnen: freshplaza.com, italiafruit.net, portalspozywcy.pl, sadyogrody.pl, proplanta.de, e-sadowictno.pl

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 28 juli 2020 - 17:55