Fruittelers die de komende jaren zeker willen kunnen beschikken over kwalitatief hoogwaardige vruchtbomen, wordt geadviseerd om deze vroegtijdig te bestellen. Dat meldt de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten op haar website. Ook Sjaak Walraven van Boomkwekerij Fleuren geeft aan dat het wenselijk is dat fruittelers vroegtijdig bestellen en dat er minder bomen beschikbaar zijn dan eerdere jaren.

Diverse vruchtboomkwekers verwachten volgens het bericht op de website van de LTO-vakgroep de komende jaren een tekort aan vruchtbomen en onderstammen, wanneer bestellingen niet op tijd worden geplaatst. De afgelopen jaren werden minder vruchtbomen geproduceerd vanwege ontwikkelingen in de internationale markt. Zo nam de afzet in bijvoorbeeld Oost-Europa af, en werd de afzet richting Rusland en Oekraïne een halt toegeroepen door de oorlog. De afname in de Nederlandse productie komt ook naar voren uit cijfers van Naktuinbouw. Ook Sjaak Walraven van Boomkwekerij Fleuren in Baarlo geeft in een reactie aan dat er inderdaad minder vruchtbomen beschikbaar zijn dan eerdere jaren. “In Nederland, België en Italië is de laatste jaren veel minder opgezet en zijn dus ook minder bomen beschikbaar. Onder andere vanwege de oorlog in Oekraïne. Dat heeft niet alleen impact op de export naar Rusland en Oekraïne, maar ook op de omringende landen. Daar komt bij dat de kosten van onder meer transport fors zijn gestegen, daarnaast gaat de tol in Duitsland op 1 december aanstaande en ook volgend jaar nog fors omhoog. Dat heeft ook impact op de export van fruit.”

De productie bestaat volgens het bericht van de LTO-vakgroep grotendeels uit vrije fruitrassen. Een deel bestaat uit clubrassen. Hierbij bepalen supermarktketens volgens Pieter van Rijn, voorzitter van de LTO Cultuurgroep Fruitgewassen, de vraag. “Er komen steeds meer clubrassen op de markt die veelal gekoppeld zijn aan een afzetorganisatie, die weer aan supermarkten levert. Het maakt de keus voor fruittelers niet makkelijker, want ze willen onze bomen planten voor 10 jaar fruitproductie of nog langer. Niet ieder clubras slaagt in de afzet aan consumenten”, zo zegt hij in het betreffende artikel.

Daarnaast ging de kostprijs van vruchtbomen de laatste jaren omhoog. Boomkwekers willen daarom ook graag dat fruittelers bomen vroeg bestellen. Sjaak Walraven onderschrijft dat. “Zeker bij de clubrassen is het wenselijk dat fruittelers vroegtijdig richting hun afzetpartij aangeven wat ze nodig hebben, zodat dit vervolgens richting ons als boomkwekers kan worden gecommuniceerd en wij kunnen maken wat gevraagd wordt. Maar ook bij de vrije rassen gaat het steeds meer die richting uit en is het fijn als fruittelers vroeg aangeven waar ze behoefte aan hebben. Dat betekent concreet dat appelbomen twee tot tweeënhalf jaar van tevoren moeten worden besteld, perenbomen liefst drie jaar op voorhand. En eigenlijk is dat ook logisch: wij als boomkwekers kunnen immers niet bepalen wat de fruitteelt wil. Dat moet vanuit de sector zelf komen.”

Walraven geeft ook aan dat steeds vaker aanbetalingen worden gevraagd van fruittelers die bomen bestellen. “Wij deden dat al langer bij kersenbomen, maar nu ook bij appel en peer. En volgens mij hanteren ook steeds meer collega’s die koers. Ook dat is eigenlijk logisch, aangezien de kosten en daarmee de risico’s in de vruchtboomkwekerij sterk gestegen zijn. Het is fijn om daar een tegemoetkoming in te krijgen en daarnaast een stukje zekerheid in te bouwen. In het verleden kwam het namelijk wel voor dat telers bomen afbestelden. Dat hopen we op deze manier te kunnen voorkomen. Daarnaast proberen we vraag en aanbod steeds beter op elkaar af te stemmen, mede omdat er ook nieuwe onderstammen – denk bijvoorbeeld aan G11- en boomvormen zijn gekomen die vooruit bestellen noodzakelijk maken.”

Lees hier het volledige artikel op de website van de LTO Vakgroep Bomen en Vaste planten.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 23 november 2023 - 16:28