De Europese lidstaten hebben geen besluit genomen over de toekomstige toepassing van de werkzame stop captan. De lidstaten vergaderden gisteren en vandaag over het voorstel van de Europese Commissie om de goedkeuring van captan te verlengen en in te perken tot gebruik in permanente kassen. Het voorstel had onvoldoende steun van de lidstaten en om die reden werd er niet gestemd. Het is nu aan de Europese Commissie om met een nieuw voorstel te komen, waarvoor wel voldoende steun is onder de lidstaten.

Er was afgelopen dagen volop media-aandacht voor de kwestie. Zo vertelde NFO-voorzitter Ron Mulders gisteren in het NOS Radio 1 Journaal wat een mogelijk verbod op de inzet van captan in buitenteelten betekent voor de fruitteelt.  “Als je captan niet kunt inzetten, heeft dat behoorlijk dramatische gevolgen voor de oogst. Wanneer je het een beetje zwaar aanzet, kun je stellen dat dan in feite een streep wordt gezet door een rendabele appel- en perenteelt in Europa.”

In het gesprek werd ook ingegaan op de impact van captan op onder meer de natuur. Mulders zei hierover: “We moeten als fruittelers ecologisch werken, maar we willen ook rendabel produceren om gezond fruit betaalbaar te houden voor Europese consumenten. Dat wordt met een mogelijk verbod heel moeilijk. We werken sowieso heel hard aan verduurzaming van onze teelt; meer nog dan in het verleden. Als je de ecologie wilt verbeteren, moet je je altijd afvragen wat de gevolgen zijn voor de beschikbaarheid en betaalbaarheid van fruit. Die zijn dramatisch.”

U kunt het volledige gesprek met Ron Mulders in het NOS Radio 1 Journaal hier terugluisteren.

In de nieuwsbrief van afgelopen dinsdag verscheen ook een bericht over de situatie rondom captan en de inzet van de NFO op dit vlak.

Dit bericht is geplaatst op donderdag 21 maart 2024 - 16:35