Op 27 augustus organiseerde de NFO-kring Noord een excursie bij de De Meerhof, het bedrijf van Greeke en Aard Robaard in Dronten. De circa zestig aanwezigen kregen eerst een rondleiding over het perenbedrijf van 20 hectare. Vooral de uniforme groei viel op. De ondernemers verwachten een goede oogst, van in totaal circa één miljoen kilo Conference-peren.

Naast het fruitteeltbedrijf hebben Greeke en Aard Robaard een akkerbouwtak en ook exploiteren ze sinds 2015 Koelhuis Dronten. In 2020 werd er nieuw gebouwd en is een ultramodern ULO-koelhuis gerealiseerd. Omdat de laatste peren net waren uitgeleverd, kon het koelsysteem uitgebreid onder de loep worden genomen. Frank van der Geijn van de WUR gaf een technische toelichting en update over de laatste trends op het gebied van fruitbewaring. Hij vertelde dat het inmiddels mogelijk is om peren een jaar lang te bewaren.

Martijn Donker van de NFO gaf een update over arbeidszaken. Corona is nog steeds een item waar tijdens de pluk rekening mee moet worden gehouden.

Na het formele gedeelte genoten de aanwezigen van een barbecue. Ook werd informeel al een beetje afscheid genomen van Kees de Jongh, adviseur bij Agrifirm. Hij gaat binnenkort genieten van z’n welverdiende pensioen. Fruitteler Michiel Appelhof gaf aan dat Kees een echte sparringpartner is, en niet alleen op het gebied van GBM en bemesting. Dit ervaren telers als zeer prettig.

Tekst en foto’s: Jurrian Ham

Dit bericht is geplaatst op donderdag 2 september 2021 - 13:30