Pesten op de werkvloer lijkt niet misschien zo’n groot probleem, maar in de praktijk blijkt dat 1 op de 10 medewerkers structureel slachtoffer is van pesten op het werk. Een kwart van de medewerkers wordt weleens gepest door collega’s of leidinggevenden. Als werkgever bent u verplicht om maatregelen te nemen om dit gedrag te voorkomen of te beperken.

Samen sterk tegen pesten
Pesten valt volgens de Arbowet onder psychosociale arbeidsbelasting. Pesten kan stress, angst, hoge bloeddruk, depressie, maag- en darmklachten, maar ook slapeloosheid veroorzaken. Gepeste medewerkers kunnen uiteindelijk last krijgen van zowel lichamelijke als geestelijke problemen. De werkplek voelt voor hen niet meer veilig aan. Het is een bron van angst. Pesten kan zelfs leiden tot verzuim.
Als werkgever bent u verplicht om maatregelen te nemen om dit gedrag te voorkomen of te beperken. Verzuimspecialist Sazas zette voor u op een rijtje hoe u pestkoppen kunt herkennen en wat u kunt doen tegen ongewenst gedrag. Klik hier voor de vier soorten pestkoppen die zijn te onderscheiden in de arbeidsmarkt. Wat u kunt doen tegen ongewenst gedrag zoals pesten, leest u hier.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 3 september 2019 - 16:02