Afgelopen donderdag vond de eerste editie van het Future Fruit Forum plaats op de Fruit Tech Campus in Geldermalsen. Tijdens deze Roboticsday stonden autonome voertuigen en werkzaamheden centraal.

Ruim 70 geïnteresseerden hebben een middag lang alle kennis rondom ‘Robotics’ opgedaan. Sprekers zoals Han Fleuren (Fleuren Boomkwekerij), Evert Tijssen (Tijssen Accountants) en Roel Steenbergen (Rabobank) vertelden over de kracht van innovatie en technologie op het verleden, heden en de toekomst; Is de boomgaard ready voor robotica? Wat mag dit kosten? Naast deze keynotes demonstreerden Abemec, Munckhof Fruit Tech Innovators, Hol Spraying Systems en Greefa hun gloednieuwe robots. Ook lichtten twee robotfabrikanten de ontwikkelingen van hun (pluk)robots toe.

Fieldwork Robotics (Verenigd Koninkrijk) ontwikkelt een oogstrobot voor frambozen. De robot oogst met behulp van een zuignap de vruchten en vult de bakjes automatisch tot het juiste gewicht. Voorlopig richt Fieldworks Robotics zich nog op het oogsten van frambozen, omdat voldoende arbeidskrachten vinden in het Verenigd Koninkrijk het grootste probleem is.

Octiva, gevestigd in De Lier en het Belgische Leuven, richt zich meer op de teelt van aardbeien, tomaten en komkommers. Zij ontwikkelen een platform met daarop diverse toepassingen waaronder een plukrobot voor aardbeien en een platform voor een UV-C-behandeling tegen meeldauw in vruchtgroenten.

Binnenkort verschijnt in Fruitteelt een artikel over beide robotplatforms.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 12 juli 2022 - 16:47