Albert Heijn heeft sinds deze week de nieuwe appel in de schappen liggen. Het gaat om het onder telers bekende appelras Magic Star dat voor de consument de naam SPRANK heeft gekregen. De appels worden geleverd door bij Vogelaar Vredehof aangesloten telers. In totaal staat er op dit moment 60 ha SPRANK bij 15 telers door het hele land. Dit jaar oogstten zij 400 ton SPRANK. Aangezien het om jonge bomen gaat en sommige percelen nog niet in productie zijn, zal de productie de komende jaren nog toenemen. Ook zullen er de komende jaren nog enkele telers bij komen, zegt Wendel van Maldegem van Vogelaar Vredehof. Het totaal aantal telers zal rond de twintig uitkomen.

Opvallend is het late pluktijdstip van de appel. Het optimaal pluktijdstip valt in oktober en bij enkele telers worden de laatste appels zelfs pas deze week geoogst. Daar tegenover staan een goede bewaarbaarheid en een hoog gewaardeerde smaak.
Met de nieuwe appel komt Albert Heijn tegemoet aan de consumentenvraag naar een smaakvolle en lokaal geteelde appel. Kees Vogelaar, directeur van leverancier Vogelaar Vredehof geeft aan: “SPRANK valt op door de bijzonder goede smaak. Het is een robuust ras met sterkere bomen waarvan de appels hun hardheid goed behouden wat zorgt voor een blijvend lekkere bite. De telers hebben tijdens de teelt oog voor biodiversiteit bijvoorbeeld door bloemenranden voor bijen te creëren en nuttige insecten in te zetten om schadelijke plagen tegen te gaan.”
De appels zijn verkrijgbaar verpakt op duurzame, kartonnen schaaltjes en los.

Bekijk hier de video van Albert Heijn over SPRANK.

Veel namen voor één appel
Sinds de introductie van merknamen voor fruitrassen zijn er met alle nieuwe rassen veel namen bijgekomen. Met de introductie van SPRANK zijn er zelfs al vier namen voor één ras.
SPRANK is dezelfde appel als het door Fresh Forward ontwikkelde Vf-schurftresistente appelras SQ159. Voor de gangbare teelt is SQ159/Magic Star een licentieras geworden. De licentie voor verkoop van SQ159/Magic Star in Nederland is sinds 2018 in handen van Albert Heijn. In België heeft Colruyt sinds 2017 de verkooprechten van dit ras.
Voor Skal-gecertificeerde bedrijven (biologische teelt) is SQ159 een vrij ras onder de naam Natyra.

Dit bericht is geplaatst op dinsdag 10 november 2020 - 16:32